Z całej Wielkiej Piątki bawoła zobaczysz niemal na pewno: w kraterze Ngorongoro stada pasą się w biały dzień przez cały rok, a do Tarangire od czerwca do października przychodzą ich tysiące. W Kenii i w RPA, w Tsavo East i w Parku Krugera, zobaczysz ich setki.
Bawół afrykański: gdzie zobaczyć na safari?

Obszar Chroniony Ngorongoro
Północna TanzaniaGłówny okres: przez cały rok: w kraterze

Park Hluhluwe-iMfolozi
KwaZulu-NatalGłówny okres: przez cały rok: doliny rzek Mfolozi

Park Narodowy Addo Elephant
Prowincja Przylądkowa WschodniaMożna spotkać przez cały rok: 400 zwierząt, zarośla i wodopoje, często nocą

Park Narodowy Amboseli
Południowa KeniaGłówny okres: przez cały rok: na bagnach

Park Narodowy Jeziora Manyara
Północna TanzaniaGłówny okres: przez cały rok: brzeg jeziora

Park Narodowy Jeziora Nakuru
Północna KeniaGłówny okres: przez cały rok: łąki nad jeziorem

Park Narodowy Krugera
Północno-wschodnia część RPAGłówny okres: przez cały rok: duże stada na północy i w środku parku

Park Narodowy Nyerere
Południowa TanzaniaGłówny okres: od czerwca do października: równiny zalewowe

Park Narodowy Pilanesberg
Północno-zachodnia część RPAMożna spotkać przez cały rok: stada w trawiastych dolinach

Park Narodowy Ruaha
Południowa TanzaniaGłówny okres: od czerwca do października: setkami przy sadzawkach w porze suchej

Park Narodowy Serengeti
Północna TanzaniaGłówny okres: przez cały rok: w całym parku

Park Narodowy Tarangire
Północna TanzaniaGłówny okres: od czerwca do października: duże stada blisko wody w porze suchej

Park Narodowy Tsavo East
Południowa KeniaGłówny okres: przez cały rok: setkami przy wodopojach w porze suchej

Rezerwat Madikwe
Północno-zachodnia część RPAGłówny okres: przez cały rok: stada przy wodopojach

Rezerwat Narodowy Masai Mara
Południowo-zachodnia KeniaGłówny okres: przez cały rok: w całym rezerwacie

Rezerwat Narodowy Samburu
Północna KeniaMożna spotkać przez cały rok: małe grupy blisko rzeki

Rezerwat Ol Pejeta
Północna KeniaGłówny okres: przez cały rok: w całym rezerwacie

Rezerwat Sabi Sand
Północno-wschodnia część RPAGłówny okres: przez cały rok: duże stada w porze suchej
Jak rozpoznać bawoła afrykańskiego?
Czarny i krępy, podobny do bydła: 1,7 metra w kłębie i do 900 kg wagi. Zakrzywione rogi dorosłych samców schodzą się na czole w gruby hełm, tak zwany boss. Uszy są szerokie i obrzeżone włosem, a nos zawsze wilgotny. W parkach nic go nie przypomina. Gnu jest mniejsze, ma brodę i grzywę, a jaśniejsza antylopa eland ma proste rogi. Bawół pokryty błotem to samiec, który właśnie się wytarzał, żeby chronić się przed słońcem i pasożytami.
Bawół afrykański na zdjęciach
Jak żyje bawół afrykański?
Bawół żyje w stadach liczących od kilkudziesięciu do kilkuset sztuk. Samice, młode i kilka samców pasą się nocą i wczesnym rankiem, a potem przeżuwają w cieniu. Bawół musi pić codziennie i nigdy nie oddala się zbytnio od wody i bagien. Stare samce opuszczają stado i żyją samotnie albo w małych grupkach, w wysokiej trawie nad rzekami. To ulubiona ofiara dużych stad lwów, zwłaszcza w Ruaha, a stado potrafi stawić im czoła w obronie cielęcia.
Gdzie i kiedy zobaczyć bawoła na safari?
Bawoła widać wszędzie: na objazdowym safari to zwierzę z Wielkiej Piątki, którego prawie nigdy nie przegapisz. W Tanzanii stada w kraterze Ngorongoro pasą się w biały dzień na niskiej trawie, przez cały rok. Od czerwca do października do Tarangire przychodzą tysiące bawołów, a setki gromadzą się na zalewowych równinach Nyerere. W Ruaha chodzą wtedy za nimi lwy, do sadzawek nad rzeką Wielka Ruaha.
W Kenii bawoły spędzają najgorętsze godziny na bagnach Amboseli. W Tsavo East w porze suchej setkami przychodzą pić do rzeki Galana. Nad jeziorem Nakuru, w ogrodzonym parku, przez cały rok trzymają się łąki na południowym brzegu.
W RPA bawoły z Parku Krugera żyją w centrum i na północy parku, a w Pafuri pasą się setkami. W Sabi Sand pora sucha, od maja do października, skupia je w wielkie stada. Na widok samochodu 4x4 stado podnosi głowy, długo patrzy, a potem wraca do skubania trawy. Samotnego samca obserwuj z samochodu, z dużej odległości, z włączonym silnikiem.
Czy bawół afrykański jest zagrożony?
IUCN uznaje bawoła afrykańskiego za gatunek bliski zagrożenia. Wciąż jest liczny w dużych parkach, ale zniknął z większości terenów niechronionych. Choroby bydła, w XIX wieku pomór bydła, a dziś gruźlica, wybiły całe populacje. Ogrodzenia i polowania zmniejszają jego tereny poza rezerwatami. W Tanzanii duże stada wciąż żyją w Serengeti, w Ngorongoro i w Nyerere.
Nasza rada
Obserwuj stada z drogi i nie próbuj ich objeżdżać przez wysoką trawę, w której kryją się samotne samce. W Ngorongoro i na zalewowych równinach Nyerere zobaczysz w porze suchej setki bawołów naraz.


